Fobier

Fobier - angst i bestemte situationer

null

Næsten alle mennesker har en irrationel frygt eller to – fx mus eller det årlige tjek hos tandlægen. For de fleste mennesker fylder denne skræk ikke meget i deres dagligdag.

Men når frygten tager om sig, og du begynder at føle en overvældende angst – og denne angst forstyrrer dig i din livsudfoldelse – så kalder man det en fobi.

Fobier kan heldigvis behandles. Her kan du læse mere om fobier generelt, og du kan også finde tekster på hjemmesiden om specifikke fobier såsom flyskræk (angst for at flyve), klaustrofobi (angst for lukkede rum), sygdomsangst og emetofobi (angst for opkast).

Hvad er en fobi?

En fobi er en intens frygt for noget, som i realiteten ikke er farligt eller kun udgør en minimal risiko. Almindelige fobier er klaustrofobi (frygt for små indelukkede rum), frygt for højder eller for at køre på motorvej, frygt for insekter eller slanger eller nålefobi. Men man kan udvikle en fobi for stort set hvad som helst. Det fleste fobier starter i barndommen, men kan også udvikles hos voksne.

Når fobien begrænser dig i dit liv

Hvis du har en fobi, så er du sandsynligvis klar over at din frygt er irrationel, men du kan alligevel ikke kontrollere dine følelser. Bare tanken om situationen eller objektet du frygter kan gøre dig angst. Og når du bliver konfronteret med det du frygter, er skrækken øjeblikkelig og omfattende. Oplevelsen er så overvældende, at du vil gøre næsten hvad som helst for at undgå konfrontationen. Du vil være villig til at gå på besværlige kompromisser og indrette dit liv på en langtfra optimal måde, for at komme uden om den angstprovokerende situation.

Hvis du har klaustrofobi, er du måske villig til at sige nej til et attraktivt job, fordi du ville være nødt til at tage elevatoren for at nå frem til kontoret. Hvis du er bange for højder, kører du måske 20 km ekstra for at undgå en bro.

Hvad er årsagen til fobier?

Der er ikke nogen enkel forklaring på, hvorfor man udvikler en fobi, men der er nogle faktorer, som ofte er tilstede:

  • En fobi kan være forbundet med en bestemt hændelse, som har været skræmmende eller traumatisk. Fx hvis du som barn oplever at blive lukket inde i et skab, kan du senere udvikle klaustrofobi (frygt for lukkede rum).
  • En fobi kan være en indlært reaktion. Fx hvis din mor lider af araknofobi (frygt for edderkopper) kan det være, du udvikler den samme frygt.
  • Genetik kan spille ind. Der er noget der tyder på, at nogle mennesker bliver født med en større tilbøjelighed til at få angst end andre.

Normal frygt versus irrationel frygt

Det er både normalt og nyttigt at opleve frygt i farlige situationer. Det har en beskyttende funktion og aktiverer vores automatiske “kamp-eller-flugt-reaktion”. Frygten forbereder vores krop og hjerne på at håndtere truslen, og vi kan således hurtigt reagere adækvat og på den måde redde vores liv.

Men ved en fobi overvurderes faren, eller vi fejlfortolker noget ufarligt som en trussel. Det er fx naturligt at blive bange for en løs kamphund, som løber snerrende og gøende hen imod os. Men det er irrationelt at blive ramt af rædsel, hvis man ser en rolig puddelhund i snor komme forbi på den anden side af gaden – så vil det snarere tyde på, at du har en hundefobi.

Her kan du se forskellen på normal frygt og fobisk frygt:

Normal frygt:

  • At blive nervøs når der er turbulens på flyet
  • Opleve at det kilder i maven når du kigger ned fra et højt tårn eller kravler på en høj stige
  • At blive nervøs når du ser en kamphund
  • Få lidt kvalme eller blive svimmel når du får en indsprøjtning eller får taget en blodprøve

Irrationel frygt:

  • At undlade at tage til din venindes bryllup, fordi du ville blive nødt til at flyve for at komme derhen.
  • At afslå drømmejobbet fordi det ligger på 10. sal.
  • At du holder dig væk fra parker, fordi du er bange for at møde en hund.
  • Hvis du undgår nødvendige lægetjek eller tandlægen, fordi du er bange for nåle.

Almindelige fobier

Der er 4 overordnede typer af fobier:

  • Dyrefobier: fx slangefobi, edderkoppefobi (araknofobi), angst for gnavere: fx mus og rotter samt hunde- eller kattefobi. Fobi for fugle er også udbredt.
  • Fobier der drejer sig om vores omgivelser: fx højdeskræk, vandskræk og at være mørkeræd.
  • Situationsbetingede fobier: frygten for lukkede rum, tunneller eller elevatorer  – klaustrofobi, angsten for at flyve – flyskræk, angst for at køre i bil eller andre offentlige transportmidler.
  • Fobier vedr krop og sygdom: Fx blod-fobi, angst for sygdom (sygdomsangst, helbredsangst eller hypokondri) eller at komme til skade, frygten for at blive kvalt imens du fx drikker eller spiser, nålefobi og angst for læger og tandlæger.

Symptomer på fobi

Symptomer på fobi kan strække sig over en skala fra let anspændthed og ængstelighed til et egentligt panikanfald (se tekst om panik). Typisk vil det være sådan, at jo tættere du er på det du frygter, jo større vil angsten være. Din frygt vil også være mere intens, hvis det er svært at komme væk fra det du frygter.

Fysiske symptomer:

  • Vejrtrækningsbesvær, hyperventilation
  • Svimmelhed eller følelse af at skulle besvime
  • Kraftig og/eller hurtig hjertebanken
  • Trykken over brystet eller smerter i brystkassen
  • Kvalme og urolig mave
  • Følelsesløshed eller prikkende fornemmelse i kroppen
  • Varme-kulde oplevelse
  • Rysten
  • Sveden

Følelsesmæssige symptomer:

  • Overvældende angst eller panik
  • Frygt for at miste kontrollen eller blive sindssyg
  • Frygt for at dø eller besvime
  • Uvirkelighedsfølelse
  • Intens trang til at flygte fra situationen
  • Følelse af at være magtesløs overfor frygten

Hvornår skal du søge behandling for en fobi?

Det er ikke altid, at en fobi vil påvirke dig i en grad, der forstyrrer dit liv. Hvis du fx har en slangefobi men bor i en storby, kan det være at det ikke medfører problemer i din hverdag.

Men følgende kan være tegn på, at du har brug for behandling af din fobi:

    • Hvis fobien forårsager omfattende frygt, angst og panik.
    • Hvis du erkender at din frygt er overdreven og irrationel.
    • Hvis du undgår bestemte situationer og steder pga din fobi.
    • Hvis din undgåelsesadfærd forhindrer dig i at udføre dine normale dagligdags aktiviteter eller forhindrer dig i at nå dine mål i livet.
    • Hvis fobien påvirker dit humør i negativ retning og bidrager med betydelig stress og ubehag.

Behandling af fobier

Som nævnt er der gode muligheder for behandling af fobi. Ofte er der blot behov for et kortere behandlingsforløb.

For at slippe af med din fobi, er det vigtigt at du forstår, hvad en fobi er. Det er vigtig at huske på, at fobier er meget almindelige – så det betyder ikke at du er skør! Og det er også vigtigt at vide, at fobier er relativt lette at behandle. Du kan overvinde din fobi, også selv om det måske føles som om, at angsten har fuld kontrol over dig.

Første gang du kommer hos mig, afdækker vi sammen problematikken. Hvordan kommer din frygt til udtryk? Hvilke kropslige fornemmelser er tilstede? Hvilke tanker og fortolkninger er forbundet med din fobi? Hvordan reagerer du i forhold til angsten? Er der situationer du helt undgår, eller håndterer du fobien ved hjælp af bestemte men måske uhensigtsmæssige strategier?

Jeg arbejder med kognitiv adfærdsterapi, og i samtalerne vil der være fokus på dine tankemønstre og den adfærd, som trigger og vedligeholder fobien.

I forløbet underviser jeg dig i, hvad der sker i krop og sind, når du bliver angst, og du vil blive præsenteret for konkrete angsthåndterings-teknikker, således at du bliver i stand til at tackle din fobi på en mere konstruktiv måde. Dette vil betyde, at du opnår langt større frihed i dit liv til at gøre de ting du ønsker.

Antal samtaler:

Et behandlingsforløb ved fobi-behandling er typisk relativt kort – ofte kan det være nok med 4-5 samtaler. Andre gange strækker behandlingen sig over lidt flere gange. Dette afhænger af, hvor omfattende angst-problematikken er.

De første sessioner afholdes med fordel med kortere intervaller, forventeligt 1-1 ½ uge imellem samtalerne. Og efterfølgende med 2-3 uger imellem de sidste samtaler.

Pris:

Prisen er 1000 kr pr. samtale.

Afbud – uanset årsag – bedes meldes tidligst muligt på telefon 22371418 (sms eller telefonsvarer), og senest inden klokken 12 dagen før vores aftale, så en anden kan få glæde af din tid. Ved senere afbud beregnes fuldt honorar.

Kontakt mig vedrørende samtaler

Andre Ydelser

null

Angst

Vi kender alle følelsen af angst. Når der reelt er fare på færde, er angst en både sund og hensigtsmæssig reaktion.Læs mere »

Panik

Hvis du har prøvet at have et panikanfald, så ved du at det er en tilstand af voldsom angst og frygt, der kan opstå ud af det blå.Læs mere »

Stresshåndtering

Stress er ikke en sygdom, men kroppens reaktion på belastning. Vi får alle forskellige symptomer, når vi er stressede.Læs mere »

Flyskræk

Bliver du rædselsslagen ved tanken om at flyve? Har du klaustrofobi i flyvemaskiner eller er du bange for at flyet styrter ned? Læs mere »

Klaustrofobi

En af de mest almindelige fobier er klaustrofobi. Hvis du har klaustrofobi vil du sandsynligvis panikke, når du er i en elevator, eller i et rum fyldt med mennesker.Læs mere »

Sygdomsangst

Hvis du har sygdomsangst, så kender du til frygten for, at du selv eller en af dine nærmeste enten har eller får en livstruende sygdom. Du har sikkert være hos lægen et utal af gange…Læs mere »

Kontakt mig vedrørende samtaler

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH