Sygdomsangst

Sygdomsangst - lider du af angst for at blive syg?

null

Hvis du har sygdomsangst, så kender du til frygten for, at du selv eller en af dine nærmeste enten har eller får en livstruende sygdom. Du har sikkert være hos lægen et utal af gange og erfaret at diverse undersøgelser og lægens gentagne forsikringer om at alt er normalt, kun medfører en kortvarig lindring. Du føler dig sandsynligvis begrænset i din livsudfoldelse på grund af disse bekymringer.

Heldigvis er der gode behandlingsmuligheder for sygdomsangst.

Hvad er sygdomsangst?

De fleste mennesker bekymrer sig om helbredet fra tid til anden, og nogle af os har sygdomme, som vi er nødt til at håndtere. Men for nogle mennesker bliver bekymringerne overvældende og et problem i sig selv. Det skønnes at 3% af danskerne lider af sygdomsangst, som også kaldes hypokondri eller helbredsangst.

Sygdomsangst er en lidelse, hvor man i overdreven grad er optaget af normale reaktioner i kroppen (fx trykken for brystet eller hovedpine) og fejlfortolker disse, som tegn på alvorlig sygdom. Tilstanden kan også handle om en intens angst for smitte, og andre igen er konstant bekymrede for at de på et tidspunkt vil blive ramt af en alvorlig sygdom og frygter fx at få cancer, hjertesygdomme eller en hjernesvulst, på trods af at de ikke har egentlige symptomer. Nogle mennesker med sygdomsangst har en reel fysisk sygdom, som de bekymrer sig omkring i overdreven grad.

Har jeg sygdomsangst?

Hvis du kan svare “ja” til de fleste af de følgende spørgsmål, er det sandsynligt, at du har sygdomsangst og ville have glæde af behandling herfor.

Inden for de sidste 6 måneder:

  • Har du gentagne gange være bekymret for at have en alvorlig sygdom pga kropslige symptomer?
  • Har du følt dig psykisk belastet pga denne bekymring?
  • Har disse bekymringer påvirket dig negativt på flere livsområder: dit familieliv, arbejdsliv og dit sociale liv?
  • Har du følt det nødvendigt konstant at undersøge og tjekke dig selv for sygdomssymptomer?
  • Har du brugt meget tid på at google symptomer og behandling af sygdomme, som du frygter du lider af?
  • Har du oplevet at tvivle på lægens vurdering af, at du ikke fejler noget alvorligt?
  • Har du konstant brug for lægen, familie og venner til at bekræfte dig i, at du ikke er alvorlig syg uden dog rigtig at føle dig overbevist?

Hvad er årsagen til sygdomsangst?

Der kan være mange grunde til, at man bekymrer sig for meget om sit helbred. Måske er du midt i en særlig belastende periode i dit liv. Måske har der været alvorlig sygdom eller død i din familie eller nærmeste omgangskreds. Eller måske har en af dine forældre været meget fokuseret på sygdom og dit helbred, da du var barn.

Genetik kan spille ind: nogle mennesker har en medfødt tilbøjelighed til ængstelighed og bekymring generelt og kan derfor udvikle sygdomsangst.

Til tider kan sygdomsangst følges med fx depression eller en anden angstlidelse. Det er vigtigt at lave en grundig afdækning af problematikken, således at den rette behandling iværksættes.

Typisk adfærd ved sygdomsangst

Ved sygdomsangst vil en eller flere af følgende adfærdsmønstre være tilstede:

  • Du søger konstant information og bekræftelse på, at du ikke er syg: fx ved at surfe på internettet, booke et utal af tider hos din læge og speciallæger og får lavet undersøgelser, som alle peger i retning af, at du ikke fejler noget.
  • Du har øget opmærksomhed på et bestemt område i kroppen, fx en ujævnhed i hjerterytmen eller en knop på huden. Den øgede opmærksomhed i sig selv kan frembringe fysiske sensationer.
  • Du går ikke til lægen, du undgår tv-programmer, blade, bøger og internetsider, som omhandler sygdom. Du undgår aktiviteter, som fx motion, som kan øge de kropslige symptomer, der bekymrer dig. Hvis du er bange for smitte, kan det være at du undgår at bruge offentlige toiletter eller at besøge syge venner eller familie på hospitalet. Denne adfærd kaldes undgåelsesadfærd.

Ingen af disse typer adfærd hjælper dig og en vigtig del af behandlingen handler om at se nærmere på den adfærd, der er knyttet til din sygdomsangst.

Behandling af sygdomsangst

Der er gode behandlingsmuligheder ved sygdomsangst.

Første gang du kommer hos mig, afdækker vi sammen problematikken. Hvordan kommer din sygdomsangst til udtryk? Er der bestemte kropslige fornemmelser tilstede? Hvilke tanker og fortolkninger er forbundet med angsten? Hvordan reagerer du i forhold til angsten – hvad er din adfærd? Er der situationer du helt undgår? Har du bestemte, men måske uhensigtsmæssige, strategier til at omgå angsten?

Jeg arbejder med kognitiv adfærdsterapi og fokus i samtalerne vil bl.a. være på dine tankemønstre og den adfærd, som trigger og vedligeholder sygdomsangsten.

I forløbet underviser jeg i, hvad der sker i krop og sind, når du bliver angst, og du vil blive præsenteret for konkrete angsthåndterings-teknikker, således at du bliver i stand til at tackle angsten på en mere konstruktiv måde. Dette vil betyde, at du opnår langt større frihed i dit liv til at gøre de ting du ønsker.

Antal samtaler:

Et behandlingsforløb ved sygdomsangst kan strække sig over 10-15 samtaler alt efter hvor omfattende problematikken er.

De første sessioner afholdes med fordel med kortere intervaller, forventeligt 1-1 ½ uge imellem samtalerne. Og efterfølgende med 2-3 uger imellem de sidste samtaler.

Pris:

Prisen er 1000 kr pr. samtale.

Afbud – uanset årsag – bedes meldes tidligst muligt på telefon 22371418 (sms eller telefonsvarer), og senest inden klokken 12 dagen før vores aftale, så en anden kan få glæde af din tid. Ved senere afbud beregnes fuldt honorar.

Kontakt mig vedrørende samtaler

Andre Ydelser

null

Angst

Vi kender alle følelsen af angst. Når der reelt er fare på færde, er angst en både sund og hensigtsmæssig reaktion.Læs mere »

Fobier

Alle mennesker har en irrationel frygt for visse ting. Fobi er når frygten er overvældende og forstyrrer dig i din livsudfoldelse.Læs mere »

Stresshåndtering

Stress er ikke en sygdom, men kroppens reaktion på belastning. Vi får alle forskellige symptomer, når vi er stressede.Læs mere »

Flyskræk

Bliver du rædselsslagen ved tanken om at flyve? Har du klaustrofobi i flyvemaskiner eller er du bange for at flyet styrter ned? Læs mere »

Klaustrofobi

En af de mest almindelige fobier er klaustrofobi. Hvis du har klaustrofobi vil du sandsynligvis panikke, når du er i en elevator, eller i et rum fyldt med mennesker.Læs mere »

Panik

Hvis du har prøvet at have et panikanfald, så ved du at det er en tilstand af voldsom angst og frygt, der kan opstå ud af det blå.Læs mere »

Kontakt mig vedrørende samtaler

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH